Apr 26, 2013

Kerusi Parlimen Berisiko Tinggi PRU13

KERUSI BERISIKO : BN VS PR
Andaian asas berpendapat kemungkinan besar kerusi parlimen yang dijangka akan kalah kepada lawan masing-masing pada PRU-13 ialah kerusi parlimen yang memperoleh kurang  3000 undi pada PRU12. Pada PRU tersebut, terdapat 53 kerusi parlimen yang dimenangai secara majoriti kurang 3000 undi. Dari jumlah tersebut masing-masing BN mempunyai 26 kerusi dan PR diwakili 27 kerusi. Dari jumlah tersebut juga, BN diwakili 6 kerusi yang memperoleh majoriti kurang 1000 undi manakala PR sebanyak 8 kerusi (Rujuk Rajah 1).

CALON BEBAS BERI KESAN DI 20 KERUSI
Selain itu, terdapat 20 kerusi yang memperlihatkan pertandingan lebih dari 2 penjuru melibatkan PR,BN, Calon BEBAS dan parti-parti lain. Senarai parlimen terbabit adalah berwarna merah (rujuk rajah 1). Ini bakal memberi kesan pecah undi kepada BN dan PR. Jika calon BEBAS terutamanya, adalah daripada ahli BN yang dipecat keahliannya, maka ianya akan memberi kesan negatif kepada BN dan begitulah sebaliknya di pihak PR.

4 KERUSI BERISIKO TINGGI BN KALAH
Walaubagaimanapun, terdapat 4 kerusi parlimen yang menyaksikan BN ditentang oleh calon BEBAS daripada bekas ahli sendiri. Kerusi-kerusi tersebut ialah Arau (P4), Kuala Kangsar (P67), Lembah Pantai (P121) dan Bandar Tun Razak (P124). Kerusi-kerusi ini berisiko akan berlakunya pecah undi dikalangan pengundi BN sendiri. Terutamanya parlimen Arau kerana majoriti lalu hanya 300 undi.Secara tidak langsung, ianya memberi kesan positif kepada PR. Sejauh mana angka pecah undi tersebut semestinya bergantung kepada jumlah ahli yang bertindak melakukan sabotaj atau protes dalam proses pengundian. Mampukah ianya mecapai angka 3000 undi. Jika ya, maka kerusi-kerusi tersebut dijangka akan dimenangi oleh PR.  

1 KERUSI BERISIKO TINGGI PR KALAH
Hanya 1 kerusi Parlimen yang berisiko tinggi di pihak PR kerana berhadapan dengan calon BEBAS dari bekas ahli sendiri iaitu di Parlimen Indera Mahkota (P82).

7 KERUSI PARLIMEN BN BAKAL TUMBANG
Kerusi yang pertama ialah Parlimen Arau. Ini kerana majoriti PU12 ialah hanya 400 undi. Disamping faktor kehadiran calon BEBAS yang bakal sedikit sebanyak memecahkan undi melayu.
Bagi Parlimen Kuala Kangsar, BN terpaksa berhadapan dengan seorang bekas nama besar dalam pergerakan wanita UMNO sebagai wakil BEBAS.Ini juga akan memberi kelebihan kepada PR.Calon BEBAS ini bakal membawa suara wanita tidak diberi ruang dalam BN.
Bagi kerusi LUMUT, dengan majoriti PRU12 lalu hanya 298 kerusi,Ianya agak berisiko untuk jatuh ke tangan PR. Degnan komposis kaum Cina adalah 35.37 % selain fator PR menampilkan calon melayu berbanding BN Datuk Seri Kong Cho Ha.
Kerusi Hulu Selangor pula merupakan kerusi melibatkan pertembungan 4 penjuru dengan kehadiran 2 wakil BEBAS. Dua wakil BEBAS tersebut masing-masing diwakili oleh Datuk Seri Santaran dan Radzali.
Berdasarkan sambutan semasa,Parlimen Putrajaya bakal jatuh ke tangan PR dengan meletakkan Husam Musa sebagai calon PR.
Bagi Parlimen Sarikei (P208), kawasan tersebut mempunyai komposisi kaum Cina sebanyak 66.2%, Iban 26.3% dan Melayu 6.7%. Oleh itu, Parlimen ini berkemungkinan besar akan jatuh ke tangan PR.
Parlimen Sandakan (P186), pertandingan adalah di antara calon BN dan PR. Pada PRU12 lalu, parlimen ini melibatkan pertebungan 3 penjuru dimana calon BN peroleh 8297, calon PR peroleh 8121 dan seorang calon BEBAS peroleh 2929. Kesemua calon dari bangsa Cina. Dengan pengunduran calon BEBAS pada PRU13 ini selain faktor majoriti kaum Cina di sini (61.45%). Maka dijangkakan kerusi ini akan dimenangi oleh PR yang diwakili oleh wakil DAP.

1 KERUSI PR BAKAL DIMENANGI OLEH BN
Parlimen Ketereh berkemungkinan jatuh ke tangan BN dengan Reformer Bola Sepak Kelantan Datuk Seri Annuar Musa bakal memanfaatkan kemenangan tipis PR pada PRU lalu dengan hanya 400 undi.

No comments: